Tietopaketti lainauskorvauksesta

Mikä lainauskorvaus on, kenelle sitä maksetaan ja miten omat korvaukset saa tililleen? Entä kuka lainauskorvauksen rahoittaa, ja mikä sen tausta on? Artikkelissa kerromme kaiken olennaisen lainauskorvauksesta.

Mikä lainauskorvaus on, kenelle sitä maksetaan ja miten omat korvaukset saa tililleen? Entä kuka lainauskorvauksen rahoittaa, ja mikä sen tausta on? Artikkelissa kerromme kaiken olennaisen lainauskorvauksesta. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan alun perin Sanaston nettisivuilla.

Mikä on lainauskorvaus?

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan teosten kirjastolainaamisesta. Se on korvaus teosten ilmaisesta käyttämisestä ja siitä tekijälle aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Kun teosten maksuton kirjastolainaaminen sallitaan, tulee siitä suorittaa asianmukainen käyttöön perustuva tekijänoikeuskorvaus.

Kirjallisuuden tekijöiden toimeentulot koostuvat monista lähteistä. Lainauskorvaus on yksi näistä, ja se lisää kirjallisuuden tekijöiden mahdollisuuksia elättää itsensä työllään.

E-kirjoista ja e-äänikirjoista ei makseta tällä hetkellä lainauskorvausta. Se johtuu siitä, että lainauskorvauksen lainsäädännöllinen tausta on erilainen painettujen kirjojen ja e-kirjojen osalta. Sanasto tekee parhaillaan vaikuttamistyötä, jotta e-aineistot saataisiin lainauskorvauksen piiriin.

Ketkä saavat lainauskorvausta?

Lainauskorvausta maksetaan Suomessa yleisistä kirjastoista ja korkeakoulukirjastoista lainatuista kirjoista, äänikirjoista, nuoteista ja äänitteistä. Korvausta saavat lainattujen teosten tekijät: kirjailijat, kääntäjät, kuvittajat ja musiikintekijät. Lainauskorvaukset ovat henkilökohtaisia. Ne eivät ole siirrettävissä tekijän elinaikana toiselle henkilölle tai kolmannelle osapuolelle.

Tekijän kuoltua oikeus lainauskorvaukseen siirtyy perintönä tai testamentilla. Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, joten sitä maksetaan niin kauan kuin teoksen tekijänoikeudellinen suoja-aika on voimassa, eli kunnes on kulunut 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Vuoden 2021 päätilityksessä Sanaston jakamasta lainauskorvauksesta 4,12 % maksettiin edesmenneiden tekijöiden oikeudenomistajille.

Kuka lainauskorvauksen rahoittaa?

Lainauskorvauksen maksaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Valtion budjetissa oleva lainauskorvausmääräraha on 14,2 miljoonaa euroa. Summa jaetaan kolmelle tekijänoikeusjärjestölle (Sanasto, Kopiosto, Teosto) ja sitä kautta tekijöille. Merkittävimmän osan lainauskorvauksesta saavat kirjallisuuden tekijät.

Miksi juuri Sanasto tilittää lainauskorvaukset ja miten Sanaston toiminta rahoitetaan?

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt Suomessa Sanaston tekijänoikeusjärjestönä hallinnoimaan lainauskorvauksia tekstintekijöiden osalta. Sanaston keräämistä korvauksista pidätetään kulupidätys, jonka suuruudesta päättää vuosittain Sanaston hallitus. Pidätetyt varat käytetään täysimääräisesti Sanaston toiminnan kulujen kattamiseen. Sanaston kulupidätysprosentti on Suomen tekijänoikeusjärjestöjen alhaisin.

Vuonna 2021 kulupidätys oli lainauskorvauksen osalta 8,30 % ja muiden tekijänoikeuskorvausten osalta 9 %. Lainauskorvauksen muita korvauksia pienempi kulupidätys perustuu siihen, että korvauslaji muodostaa suurimman osan Sanaston keräämistä korvauksista.

Lainauskorvauksen lisäksi Sanasto tilittää korvauksia myös mm. kirjallisuuden radio- ja tv-käytöstä ja julkisesta esittämisestä. Lisäksi Sanasto tarjoaa tekijänoikeusneuvontaa ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti kirjallisuuden tekijöiden eduksi.

Lue lisää: