Sanaston kirjallisuuskummitoiminta

Kummitoiminta tuo kirjallisuuden tekijät ja päättäjät yhteen.

Sanasto lanseerasi lokakuussa 2021 yhdessä sivistysvaliokunnan kanssa kirjallisuuskummitoiminnan eduskunnalle. Toiminnan tarkoituksena on tuoda yhteen kirjailijoita, kääntäjiä ja päättäjiä keskustelemaan ajankohtaisista kirja-alan aiheista sekä toimimaan linkkinä kirjallisuuden ja politiikan välillä.

Pyyntö Sanastolle eduskunnan kirjallisuuskummeista tuli alun perin sivistysvaliokunnalta. Sanasto, kirjallisuuden tekijät ja eduskunnan sivistysvaliokunta sekä valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto ovat jo useamman vuoden ajan kokoontuneet vuotuisille kirjailijakahveille. Kirjallisuuskummitoiminnan säännöllisten kohtaamisten avulla voidaan entisestään lisätä päättäjien tietoisuutta kirjallisuuden tekijöiden ammatista ja kirja-alan ajankohtaisista aiheista.

Sanasto osoitti alkuun kirjallisuuskummit eduskunnan puhemiehistölle, osalle ministereistä, eduskuntaryhmien puheenjohtajille, sivistysvaliokunnan sekä sivistys- ja tiedejaoston jäsenille. Kirjallisuuskummitoiminta on kuitenkin alusta asti ollut avointa kaikille toiminnasta kiinnostuneille päättäjille, ja toiminta myös laajeni pian kirjallisuuskummien lanseeraamisen jälkeen.

Kirjallisuuskummitapaamisissa keskustellaan ajankohtaisista aiheista

Ensimmäisen toimintasyksyn aikana kirjallisuuskummitapaamisissa kirjallisuuden tekijät ovat avanneet päättäjille sitä, mitä kirjailijan tai kääntäjän työ Suomessa on. Keskusteluissa ovat erityisesti nousseet esiin e-aineistojen lainauskorvausten puute, lainauskorvausten pohjoismaisesta tasosta jääminen sekä vireillä oleva tekijänoikeuslain muutosesitys. Keskustelua on käyty myös luovan työn tekijöiden sosiaaliturvasta.

Kirjallisuuskummitoimintaa laajennetaan mielellään edelleen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet ministerit ja kansanedustajat.

Kirjallisuuskummeja toiminnan lanseeraustilaisuudessa Oodissa 27.10.2021

Työ on jo tuottanut tulosta

Kirjallisuuskummit ovat vieneet ahkerasti suoraan päättäjille viestiä siitä, että e-kirjat ja e-äänikirjat tulisi saada lainauskorvauksen piiriin. Toiminta on jo tuottanut tulosta.

Joulukuussa 2021 eduskunta hyväksyi lausuman e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvauksen puolesta:

”Eduskunta edellyttää, että lainauskorvausmäärärahan tasoa korotetaan vastaamaan pohjoismaista korvaustasoa ja että e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaaminen saatetaan mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin e-aineistojen kaupallisen markkinan toimintaa vaarantamatta.”

Kehysriihen kynnyksellä kirjallisuuskummit luovuttivat e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvausta käsittelevän vetoomuksen tiede- ja kulttuuriministeri Kurviselle. Huhtikuun 2022 kehysriihessä e-aineistojen lainauskorvausta varten myönnettiin miljoona euroa. Tarvittava lakimuutos kuitenkin puuttuu vielä.

Toimintaan on edelleen mahdollista tulla mukaan

Kirjallisuuskummitoiminta on alusta asti ollut avointa kaikille ministereille ja kansanedustajille. Toiminta on ryhmämuotoista, eli yksi kirjallisuuden tekijä toimii kummina useammalle päättäjälle. Tapaamisia on mahdollista järjestää sekä ryhmänä että henkilökohtaisina tapaamisina.

Kirjallisuuskummeina toimivat tällä hetkellä Marko Hautala, Paula HavasteVilja-Tuulia HuotarinenVirpi Hämeen-AnttilaKaro HämäläinenJuha ItkonenLaura JänisniemiJari JärveläMaaret Kallio, Heikki KarjalainenRiina KatajavuoriJP KoskinenSofi Oksanen, Tiina RaevaaraPeter SandströmAnja SnellmanPhilip Teir ja Katariina Vuori.



Lisätiedot kirjallisuuskummitoiminnasta:

Heini Eskelinen-Räsänen
Yhteiskuntasuhde- ja projektiasiantuntija

+358 50 477 6585