E-lainauskorvaukselle esitetään miljoonan euron määrärahaa valtion budjettiin vuodelle 2023

Lainauskorvaus e-kirjoista ja e-äänikirjoista on toteutumassa. Eduskunta vahvistaa hallituksen antaman budjettiesityksen joulukuussa.

Hallitus antoi torstaina 17.11. eduskunnalle esityksensä vuoden 2023 talousarvioesityksen täydentämisestä. Ensi vuonna maksettaviin e-lainauskorvauksiin esitettiin miljoonaa euroa, joka vastaa kevään kehysriihessä e-lainauskorvauksen toteuttamiseen varattua summaa. Eduskunta vahvistaa budjetin joulukuussa.

— Olemme todella tyytyväisiä siihen, että e-lainauskorvauksia päästään maksamaan tekijöille jo ensi vuoden aikana. Haluamme lämpimästi kiittää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosta, hovioikeudenneuvos Kristiina Harenkoa sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä asian erinomaisesta edistämisestä kuluneen vuoden aikana. Kiitämme myös eduskunnan sivistysvaliokuntaa, sivistys- ja tiedejaostoa ja kaikkia niitä lukuisia kansanedustajia, jotka ovat kuulleet huolemme ja edistäneet lainauskorvauksia vuosien ajan, kommentoi Sanaston hallituksen puheenjohtaja Peter Sandström.

Hovioikeudenneuvos Kristiina Harenko luovutti opetus- ja kulttuuriministeriölle 19.10.2022 selvityksen e-lainauskorvauksen järjestämisestä Suomessa. Harengon selvityksessä tekemän ehdotuksen mukaisesti lainauskorvausta maksetaan opetus- ja kulttuuriministerin päätöksellä yleisten kirjastojen e-lainauksista jo vuonna 2023.

— Tämä on loistava uutinen! Me suomentajat, jotka lähes poikkeuksetta saamme työstämme vain kertakorvauksen – emme siis lainkaan hyödy teoksen mahdollisesta jättimenekistä tai sen julkaisemisesta e-kirjana tai e-äänikirjana – iloitsemme siitä, että toimeentuloamme olennaisesti helpottavaa lainauskorvausta maksetaan vastedes kaikista yleisten kirjastojen lainoista julkaisuformaatista riippumatta, kommentoi suomentaja Laura Jänisniemi.

Korkeakoulukirjastojen e-lainat saattavat rajautua toistaiseksi kokonaan lainauskorvauksen ulkopuolelle. Sanasto esittää, että korkeakoulukirjastojen e-lainat, joista lainan määritelmän täyttävät tilastot jo löytyvät, otetaan tekijänoikeuslain muutosta valmistellessa huomioon.

E-lainauskorvaukseen liittyvää muutosta tekijänoikeuslakiin valmistellaan tiede- ja kulttuuriministerin linjauksen mukaisesti ensi vuoden aikana.

Sanasto tiedottaa e-lainauskorvauksen edistymisestä.

Kirjasta korvaus -kampanjasta vastaa kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto. Kampanjan tavoitteena on ollut saada e-kirjat ja e-äänikirjat lainauskorvauksen piiriin. Tämä artikkeli on julkaistu myös Sanaston nettisivuilla.